Lezzetli Bir Başyapıt: Kuru Patlıcan Dolması
Bu tarifle, herkesin beğenisini kazanacak enfes bir kuru patlıcan dolması hazırlayacaksınız. Malzemeleri bir araya getirdikten sonra, tarifin her adımını dikkatlice takip ederek, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakacak bu yemeği pişirmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak bir yemek arayanlar için mükemmel bir seçenek olan kuru patlıcan dolması, aileniz ve arkadaşlarınız için harika bir sofra hazırlığı olacaktır. Hazırlık aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Örneğin, patlıcanları iyice yumuşatmak için yeterli süre suda bekletilmeli ve pirinç de fazla pişirilmemelidir. Baharatları kendi zevkinize göre ayarlayabilir, daha çok acı veya daha az baharatlı bir tat elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler: Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekliler
Tarifimiz için aşağıdaki malzemeleri hazırlamanız gerekmektedir. Miktarları dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 20 adet kuru patlıcan, 1,5 su bardağı baldo pirinç, 2 adet orta boy soğan, 3 diş sarımsak (rendelenmiş), 1,5 tatlı kaşığı acı biber salçası, 2 tatlı kaşığı domates salçası, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 çay bardağı nar ekşisi, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı sumak, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı isot ve 1 çay kaşığı tuz. Taze baharatlar kullanmanız yemeğin lezzetini daha da artıracaktır. Eğer isterseniz, baharatlara kimyon veya pul biber de ekleyebilirsiniz. Malzemelerin kalitesi, yemeğinizin lezzetini doğrudan etkiler, bu nedenle mümkün olduğunca taze ve kaliteli malzemeler kullanmaya özen gösterin.
Hazırlanışı: Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?
Öncelikle kuru patlıcanları bol suda en az 4-5 saat, hatta daha uzun süre bekletin. İyice yumuşamaları önemlidir. Daha sonra patlıcanları uzunlamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin. Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın ve soğanları pembeleşene kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin ve kısık ateşte 1 dakika daha kavurun. Acı biber salçası, domates salçası, baharatlar (nane, sumak, kırmızı toz biber, karabiber, isot ve tuz) ekleyin ve 2 dakika kadar daha kavurun. Haşlanmış pirinci salça karışımına ekleyin ve iyice karıştırın. Nar ekşisini de ilave edip karıştırın. Hazırladığınız harcı patlıcanların içine doldurun. Bir tencereye dolmalık kadar su koyun ve dolmaları dizin. Üzerine sıcak su ekleyip kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin. Pişirme süresi patlıcanların kalınlığına göre değişir, yaklaşık 1 saat kadar sürebilir. Servis etmeden önce üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek servis edebilirsiniz.