Lezzetli Harissa Sosu

Harissa sosu tarifiyle başlayalım. 6 adet kuru acı biber, 2 adet közlenmiş kırmızı biber, 2 yemek kaşığı domates salçası, 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kişniş, 2 tatlı kaşığı pul biber, yarım limon suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu bir blenderda pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Bu sos, balıklarınızın tadını mükemmel bir şekilde tamamlayacak. Hazırladığınız harissa sosunu bir kenara ayırın. Sosun kıvamını daha yoğunlaştırmak isterseniz, birkaç dakika daha mikserde çalıştırabilirsiniz. Acı seviyesini damak tadınıza göre ayarlamak için kuru biber miktarını değiştirebilirsiniz. Daha hafif bir tat için közlenmiş biber miktarını artırabilirsiniz. Hazırlanan sos, birkaç gün boyunca buzdolabında saklanabilir.

Balıkların Marinasyonu ve Pişirme Yöntemi

Yaklaşık 1 kilogram balık (tercihen istavrit) filetolarını hazırlayın. Her bir filetonun üzerine bolca harissa sosu sürün ve en az 30 dakika, daha iyi sonuç için 1 saat marine edin. Daha sonra balıkları ızgara, fırın veya tavada pişirin. Pişirme süresi balıkların kalınlığına göre değişiklik gösterecektir; ancak genellikle her iki tarafı 3-5 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Balıklar pişerken, diğer garnitürleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Pişirme sırasında balıkların kurumaması için arada bir yağ veya su ekleyebilirsiniz. Pişmiş balıkları servis tabağına alın ve diğer garnitürlerle birlikte sunun.

Garnitürler: Nohutlu Patlıcan Salatası ve Sebzeli Bulgur

Nohutlu patlıcan salatası için; 1 adet patlıcanı küp küp doğrayıp 3 yemek kaşığı sıvı yağda yumuşayana kadar kızartın. 2 su bardağı haşlanmış nohut, 4 yemek kaşığı kavrulmuş badem, yarım kırmızı soğan (küp doğranmış), 1 adet domates (küp doğranmış), 2 adet salatalık (küp doğranmış), yarım limon suyu, çeyrek demet maydanoz (kıymış), yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz ve yarım adet nar tanesi ile karıştırın. Sebzeli bulgur için ise; yarım kırmızı soğan, 1 adet kabak (küp küp doğranmış), 2 diş sarımsak (ezilmiş), 1 adet közlenmiş kırmızı biber (doğranmış), 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı zencefil, 1,5 su bardağı ince bulgur, çeyrek demet taze nane (kıymış) ve 4 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencerede bulgur pişene kadar kavurun. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve sıcak servis yapın.

Servis Önerisi

Pişen balıkları, nohutlu patlıcan salatası ve sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis yapın. Bu lezzetli balık sofrası, sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz enfes bir akşam yemeği olacaktır. Dilerseniz yanına limon dilimleri ve taze yeşillikler de ekleyebilirsiniz. Sofranızı şık bir sunumla tamamlayarak yemeğinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Bu tarif, pratik ve kolay uygulanabilirliğiyle dikkat çekerken, aynı zamanda lezzetli ve doyurucu bir balık yemeği deneyimi sunmaktadır.