Puf Puf Sodalı Pamuk Açma
Evde kolayca yapabileceğiniz, lezzetli ve yumuşacık bir pamuk açma tarifiyle karşınızdayız. Bu tarifte sırrımız, hamura kattığımız sodanın verdiği o eşsiz kabarıklık ve hafiflikte. Hazırlaması oldukça pratik olan bu açma, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. İçerisindeki malzemeler oldukça basit ve muhtemelen mutfak dolaplarınızda mevcut. Yumuşak ve lezzetli dokusuyla, çocuklarınızın da çok seveceği bir tarif. Ailenizle birlikte keyifli bir zaman geçirerek hazırlayabileceğiniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Hazırladığınız pamuk açmaları, sıcak olarak taze tereyağıyla servis edebilir, isterseniz de yanında peynir veya reçelle tüketebilirsiniz. Deneyip yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
Malzemeler ve Hazırlık
İhtiyacınız olan malzemeler oldukça basit. Tarifimizde kullanılan 1/2 şişe soda, hamurunuza hafiflik ve kabarıklık kazandırıyor. 3/4 su bardağı sıvı yağ, hamurunuzun yumuşak ve kıvamlı olmasını sağlar. 1/2 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı ılık süt, mayanın aktifleşmesine yardımcı olur. 1 paket kuru maya, hamurunuzun kabarmasını sağlar. 1 adet yumurta beyazı ve 2 yemek kaşığı toz şeker, hamura lezzet ve renk katar. 1 tatlı kaşığı tuz, hamurunuzun lezzetini dengeler. 5-5,5 su bardağı un ise, hamurunuzun kıvamını ayarlamanıza yardımcı olur. Üzeri için ise, 1 adet yumurta beyazı ve 4-5 yemek kaşığı susam kullanacağız. Son olarak, 5 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, açmaların üzerine sürülecektir.
Tarifin Yapılışı
Öncelikle, ılık su ve sütü bir kapta karıştırın. Kuru mayayı ekleyip, üzerini kapatarak 5-10 dakika kadar mayanın aktifleşmesini bekleyin. Daha sonra, bir başka kapta yumurta beyazını, sıvı yağı, sodayı, tuzu ve şekeri çırpın. Mayalanmış maya karışımını da ekleyerek karıştırın. Ardından, azar azar unu ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru üzerini kapatarak, ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru tezgah üzerine alın ve istediğiniz büyüklükte parçalar halinde kesin. Yuvarlak şekil verdiğiniz hamurları, yumurta akı ve susamla süsleyin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 20-25 dakika kızarana kadar pişirin. Pişen açmaları fırından çıkarıp, üzerlerine oda sıcaklığındaki tereyağını sürün. Afiyet olsun!