Bu tarifte, közlenmiş sebzelerin eşsiz lezzetini özel bir sosla buluşturarak, enfes kıvamlı bir çorba elde edeceksiniz. Her lokmada ağzınızda dağılan, unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşayacaksınız. Sıcak yaz günlerinde serinletici bir seçenek olurken, soğuk kış günlerinde de içinizi ısıtacak. Aileniz ve arkadaşlarınız bu çorbayı çok sevecek. Hazırlaması oldukça kolay ve pratik olduğu için sık sık yapabileceğiniz bir tarif. Malzemeleri her yerde kolayca bulabilirsiniz. Özel bir davetiniz varsa bu çorbayı mutlaka deneyin.
Malzemeler
- 4 adet büyük boy domates - 2 adet kapya biber - 1 adet patlıcan - 2 diş sarımsak - 1 adet büyük boy soğan - 1 su bardağı süt - 4 su bardağı sıcak su - 1 yemek kaşığı tereyağı - 4 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 tepeleme çay kaşığı tuz-karabiber - 1 tepeleme çay kaşığı kekik - 1 çay kaşığı kimyon
Hazırlanışı
Öncelikle fırını 200 dereceye ısıtın. Domatesleri, kapya biberleri ve patlıcanı yıkayıp, kurutun. Domatesleri ve biberleri ikiye kesin, patlıcanı ise küp küp doğrayın. Soğanı ve sarımsağı da ince ince doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağını geniş bir fırın tepsisine yayın. Doğradığınız sebzeleri tepsiye dizin ve tuz, karabiber, kekik ve kimyon ile iyice karıştırın. Yaklaşık 25-30 dakika, sebzeler yumuşayana ve hafifçe kızarana kadar fırında pişirin. Pişen sebzeleri fırından çıkarıp, soğumaya bırakın. Soğuyan sebzeleri blenderdan geçirin. Püre haline gelen sebzeleri bir tencereye alın, üzerine sıcak suyu ve sütü ekleyin. Kıvamını kontrol ederek, istediğiniz yoğunluğa gelene kadar daha fazla su ekleyebilirsiniz. Düşük ateşte 5-10 dakika pişirin. Servis etmeden önce üzerine biraz taze kekik serpebilirsiniz.
Lezzet İpucu
Daha yoğun bir lezzet için, közleme işlemi sırasında sebzelerin üzerine biraz bal ya da şeker ekleyebilirsiniz.