Nesillerdir aktarılan, farklı yörelerde çeşitli şekillerde hazırlanan bu enfes çorba, mutfaklarımızın vazgeçilmezi olmuştur. Analı kızlı çorbası, zahmetli bir tarifi olsa da, ortaya çıkan lezzet tüm zahmete değer. Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, eşsiz bir deneyim sunar. Tarifimizde kullanılan malzemeler, bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Yine de orijinal lezzetinden ödün vermeden kendi damak zevkinize göre uyarlamalar yapabilirsiniz. Bu tarifte, kıvamı ve lezzeti en iyi şekilde yakalamak için püf noktalarını da paylaştık. Ailenizle birlikte hazırlayıp, keyifle tüketeceğiniz bir lezzet şöleni sizi bekliyor.
Gerekli Malzemeler
Çorbanın ana malzemesi olan hamur için; 2 su bardağı köftelik bulgur, 1 su bardağı irmik, 2 su bardak su, 1 yemek kaşığı domates salçası, ½ yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 adet yumurta ve 1,5 su bardağı unu bir kapta karıştırın. Kıymalı harç içinse; 150 gram yağlı dana kıyma, 1 adet ince kıyılmış soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 2 çay kaşığı tuzu bir kapta yoğurun. Çorbanın etli kısmı için; 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 300 gram dana kuşbaşı eti, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1,5 litre su, 2 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 adet limon suyunu hazır bulundurun. Son olarak, süslemek için 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı kuru nane ve 1 yemek kaşığı toz kırmızı biberi hazırlayın.
Hazırlanış Aşamaları
Öncelikle, hamur malzemelerini iyice yoğurarak, üzerini kapatıp 15 dakika dinlendirin. Daha sonra, kıymayı ve soğanı tereyağı ile kavurun. Baharatları ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin. Ayrı bir tencerede, kuşbaşı eti zeytinyağı ve tereyağında kavrulur. Domates ve biber salçası eklenerek, hafifçe kavrulmaya devam edin. 1,5 litre su, haşlanmış nohut ve limon suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Dinlenmiş hamuru, istediğiniz boyutlarda yuvarlayıp, kaynar suya atın. Kıymalı harcı da küçük parçalar halinde çorbaya ekleyin. Çorba koyulaşana kadar pişirin. Son olarak, tereyağı, kuru nane ve kırmızı biber ile süsleyip, sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun! Bu analı kızlı çorbası tarifi, aile büyüklerimizden bize miras kalan değerli bir lezzet.