Nefis Bir Lezzet: Basma Yemeği

Yapılışı oldukça kolay ve çok lezzetli bir basma yemeği tarifiyle karşınızdayız. Özbek mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan basma, her evde bulunan malzemelerle hazırlanabilir. Bu tarifte, et, sebze ve baharatların uyumlu bir dansını deneyimleyeceksiniz. Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, sıcak ve doyurucu bir yemek arıyorsanız, basma yemeği tam size göre. Aileniz ve sevdikleriniz bu lezzete bayılacak! Tarifimizde kullanılan malzemeler oldukça yaygın ve kolay bulunabiliyor. Hazırlanışı da oldukça pratik, zamanınız kısıtlı olsa bile rahatlıkla yapabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

* 250 gram kuzu eti (koyun eti yerine de kullanılabilir)
* 3 adet kuru soğan
* 1 adet havuç
* 1-2 dal taze maydanoz
* 5 adet orta boy patates
* 5 diş sarımsak
* 5-6 yaprak yeşil lahana
* 2-3 adet kırmızı sivri biber
* 4-5 adet domates
* 50 gram kuyruk yağı (veya sıvı yağ)
* 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
* 1 çay kaşığı pul biber
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kekik
* 1 çay kaşığı tuz
* 1/2 su bardağı su
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı tereyağı

Basma Yemeğinin Hazırlanışı

Öncelikle eti küçük küpler halinde doğrayın. Kuyruk yağını (veya sıvı yağı) geniş bir tencerede eritin. Doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra doğranmış havuç, patates, kırmızı biber ve sarımsağı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Eti tencereye ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurun. Tuz, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber ve kekiği ekleyin. Baharatları güzelce karıştırın. Doğranmış domatesleri ve lahanayı ekleyip, karıştırın. 1/2 su bardağı suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 45-60 dakika pişirin. Yemek pişerken ara ara karıştırmayı unutmayın. Piştikten sonra üzerine tereyağı ve doğranmış maydanozu ekleyip, karıştırın. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!