Çabuk Hazırlanan Cepli Poğaça

Sabah kahvaltısı için vaktiniz yok mu? O zaman bu cepli poğaça tarifi tam size göre! Çantanızda taşıyabileceğiniz, lezzetli ve pratik bir kahvaltılık. Çay saatlerinizin de vazgeçilmezi olacak bu enfes tarif, hem doyurucu hem de oldukça kolay hazırlanıyor. Hazırlaması kısa sürede tamamlanıyor, fırından çıktığında ise mis gibi kokusu tüm evi sarıyor. Çocukların da çok seveceği bu tarif, herkese hitap edecek kadar lezzetli. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz enfes bir poğaça tarifi.

Malzemeler

Hamur Malzemeleri:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 çay bardağı (1 parmak fazla) sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 21 gram yaş maya
  • 4,5 -5 su bardağı un

Üzeri İçin:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı susam ve çörek otu karışımı

Hazırlanışı

Öncelikle, ılık su, süt, sıvı yağ, şeker, yumurta akı, tuz ve mayayı derin bir kapta iyice karıştırın. Ardından azar azar unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamur biraz yapışkan olabilir, bu normaldir. Hamuru hafifçe yağladığınız bir kapta üzerini kapatarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru tezgah üzerinde hafifçe unlayarak merdane ile açın. İstediğiniz boyutlarda yuvarlaklar kesin ve her bir yuvarlağı yağlayarak katlayın. Cepli poğaça şeklini verin. Tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı, süt ve susam-çörek otu karışımını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Püf Noktaları

Daha lezzetli poğaçalar için, hamura biraz daha fazla yağ ekleyebilirsiniz. Fırınınızı önceden ısıtmayı unutmayın. Poğaçalarınızın daha çıtır olması için, fırının altına bir kap su koyabilirsiniz. Susam ve çörek otu yerine, istediğiniz diğer baharatları da kullanabilirsiniz. Hazırladığınız poğaçaları buzdolabında saklayarak daha uzun süre taze tutabilirsiniz. Bu tarifle kolayca, lezzetli ve pratik bir şekilde cepli poğaça yapabilirsiniz.