Yiyenlerin bir porsiyon daha isteyeceği, ekonomik ama son derece lezzetli fırında beşamelli kıymalı patates tarifi ile karşınızdayız! Sadece 100 gram kıyma ile hazırlayabileceğiniz bu enfes tarif, hem bütçenizi koruyacak hem de damak zevkinizi şımşartacak. Patateslerin yumuşaklığı, kıymanın lezzeti ve beşamelin kremamsı dokusu mükemmel bir uyum yakalıyor. Aileniz ve arkadaşlarınız bu tarifin tadına bayılacak! Hazırlaması da oldukça kolay, pratik bir akşam yemeği seçeneği arıyorsanız tam size göre. Sıcak servis edildiğinde daha da lezzetli olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Malzemeleri hemen temin edip, bu enfes lezzeti siz de deneyebilirsiniz!
Malzemeler ve Hazırlık
Patatesler için:
2 adet patates, 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Beşamel Sos için:
3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı un, 1 su bardağı süt, 1/2 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber
Kıymalı Harç için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ, 100 gram dana kıyma, 1 adet soğan (kıyılmış), 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1/2 çay kaşığı pul biber, 1/2 çay bardağı su, 1/4 demet maydanoz (kıyılmış), 1 su bardağı salçalı su
Hazırlanış
Öncelikle patatesleri yıkayıp soyun ve ince dilimler halinde kesin. Ardından 1/2 çay bardağı sıvı yağ ile hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Daha sonra beşamel sosu hazırlamak için; yağı ve tereyağını bir tencerede eritin. Üzerine unu ekleyip, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Sütü ve suyu yavaş yavaş ekleyerek, çırpıcı ile sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın. Kıymalı harç için; yağı bir tavada ısıtın. Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Kıyılmış soğanı ekleyip soteleyin. Domates salçası, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırın. 1/2 çay bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirin. Sosu ekleyip, kıyılmış maydanozu da ilave edip karıştırın. Hazırladığınız kıymalı harcı patateslerin üzerine yayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun!