Bu tarifle, pastanelerdeki gibi lezzetli ve çıtır çıtır eklerler hazırlayacaksınız. 2 su bardağı su, 100 gram tereyağı ve 1 yemek kaşığı şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra, 2,5 su bardağı unu bir kerede ekleyip, sürekli karıştırarak, un tamamen yoğrulacak kıvama gelene kadar pişirin. Hamur topaklanmamalı ve tencerenin kenarlarından ayrılmalıdır. Ocaktan alın ve 3 adet yumurtayı teker teker ekleyip, her seferinde iyice karıştırın. Hamur kıvamını iyice ayarlayın, çok sert veya çok sulu olmamalıdır. Hazırlanan hamuru bir şırınga yardımıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine nohut büyüklüğünde sıkın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika altın sarısı olana kadar pişirin. Pişen eklerleri fırından çıkarıp, tamamen soğumasını bekleyin. Soğurken fırının içinde bırakmayın, aksi takdirde nemli kalabilirler.
Kremalı Ekler Muhallebisi
2,5 su bardağı sütü, 1 su bardağı şeker, 1 tepeleme yemek kaşığı un, 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta, 3 adet yumurta sarısı ve 1 paket vanilyayı bir tencereye alın. Kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve 3-4 yemek kaşığı su ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Karıştırdıktan sonra 50 gram beyaz çikolatayı ekleyip, eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız kremayı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra soğumuş olan eklerin içini şırınga yardımıyla doldurun.
Çikolata Sosu
150 gram çikolatayı ve 2 yemek kaşığı tereyağını benmari usulü eritin. Erimiş olan çikolatayı soğumuş olan eklerin üzerine gezdirin. İsterseniz üzerini fındık veya fıstık gibi kuruyemişlerle de süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Önemli Notlar
Ekler hamurunun kıvamı çok önemlidir. Yumurta eklerken, hamurun kıvamına dikkat edin. Çok sulu veya çok sert olmamalıdır. Fırın sıcaklığı da eklerlerin kabarma ve kızarması açısından oldukça önemlidir. Pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir.