Bu tarifle, evinizde mis gibi kokan, ağızda dağılan kıymalı poğaçalar hazırlayacaksınız. Öncelikle, yumuşacık hamur için gereken malzemeleri bir araya getirelim. 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, 1 paket kuru maya, 2 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ, 4-5 su bardağı un ve 1 adet yumurta beyazı hamurun temelini oluşturacak. Un miktarını, hamurun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Çok sert olmamasına dikkat edin. Hamur yoğurulurken biraz sabırlı olmak gerekiyor, güzel bir kıvam alıncaya kadar yoğurun. Unutmayın, güzel bir poğaça için hamurun kıvamı çok önemlidir. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini örtüp mayalanması için sıcak bir yerde bekletin.
Lezzet Katacak Kıymalı İç Harç
Şimdi ise poğaçamıza lezzet katacak kıymalı iç harcı hazırlayalım. 100 gram kıyma, 2 adet ince ince doğranmış soğan, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı pul biber, ½ çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuz, iç harcın malzemeleri. Öncelikle soğanları kavurun, ardından kıymayı ekleyip birlikte pişirin. Baharatları ekleyip iyice karıştırın. Kıymanın suyunu çekmesini bekleyin ve ocaktan alın. İç harç soğuduktan sonra poğaçaların içine koyacağız. Soğumadan koyarsanız poğaçalarınızın hamuru aşırı ıslanabilir.
Poğaça Hazırlama ve Pişirme
Mayalanan hamuru tezgahta hafifçe unlayarak açın. Yuvarlak veya istediğiniz şekillerde kesin. Her bir parçanın içine hazırladığınız kıymalı harçtan koyun ve kapatın. Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış 1 adet yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika altın sarısı kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin ve afiyet olsun! Pişirme süresi fırınınıza göre değişiklik gösterebilir.
Sıcacık Poğaçaların Keyfini Çıkarın!
Hazırladığınız enfes kıymalı poğaçalar ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Bu tarifi deneyerek, lezzetli bir atıştırmalık veya kahvaltılık hazırlayabilirsiniz. Aileniz ve dostlarınız bu poğaçaları çok seveceklerdir. Farklı baharatlar ekleyerek kendi damak zevkinize göre de çeşitlendirebilirsiniz.