Muhteşem Armutlu Böğürtlen Crumble

Ev yapımı, mis gibi tereyağı kokulu bir armutlu böğürtlen crumble tarifiyle karşınızdayız. Bu tarifte, hem armudun hem de böğürtlenin lezzetini en üst düzeye çıkaracak teknikler kullanılmıştır. Taze ve mevsimlik meyvelerle hazırlanan bu crumble, ağızda dağılan kıtır kıtır üst kısmı ve yumuşacık meyve dolgusuyla enfes bir tatlı deneyimi sunuyor. Yanında ılık krema veya dondurma ile servis edildiğinde, lezzeti daha da artıyor. Hem pratik hem de son derece lezzetli olan bu tarif, özel günleriniz veya hafta sonu kahveleriniz için ideal bir seçenek. Hazırlanması oldukça kolaydır ve sonuç inanılmaz lezzetli olacaktır. Deneyin ve farkı görün!

Malzemeler

Crumble Üstü:

  • 140 gram un
  • 1 damla vanilya esansı
  • 2 tutam tuz
  • 135 gram donmuş tereyağı (küçük küpler halinde doğranmış)
  • 20 gram esmer şeker
  • 50 gram toz şeker
  • 70 gram öğütülmüş yulaf
  • 50 gram badem macunu ya da toz badem

Meyve Karışımı:

  • 3 adet orta boy armut (kabukları soyulduktan sonra 2 cm küpler halinde doğranmış)
  • 50 gram küp tereyağı
  • 1 tutam tarçın
  • 60 ml. armut brendi ya da calvados
  • 50 gram esmer şeker
  • 45 gram toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1/2 adet tarçın çubuğu
  • 1/2 adet vanilya tohumu (bölünmüş, kabuğu soyulmuş ve dört parçaya ayrılmış)
  • 3 gram taze zencefil (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası (bir miktar soğuk suyla seyreltilmiş)
  • 200 gram böğürtlen

Hazırlanış

Öncelikle crumble üstünü hazırlayalım. Un, vanilya esansı, tuz, donmuş tereyağı, esmer şeker, toz şeker, öğütülmüş yulaf ve badem macununu (veya toz bademi) geniş bir kapta birleştirin. Parmaklarınızla veya bir pastacı bıçağıyla tereyağını una iyice yedirin ve hamur parçaları oluşana kadar karıştırın. Çok fazla yoğurmayın, sadece malzemelerin birleşmesi yeterli. Hazırladığınız crumble karışımını buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.

Bu sırada meyve karışımını hazırlayalım. Soyulmuş ve küp doğranmış armutları, küp tereyağı, tarçın, armut brendi (veya calvados), esmer şeker, toz şeker, tuz, tarçın çubuğu, vanilya tohumu, rendelenmiş zencefil, mısır nişastası ve böğürtlenleri büyük bir kapta karıştırın. Orta ateşte, meyveler hafifçe yumuşayana ve sıvıları azalana kadar pişirin. Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürmelidir. Meyve karışımını fırın kabına boşaltın.

Soğuk buzdolabından çıkardığınız crumble karışımını meyvelerin üzerine eşit şekilde yayın. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, altın rengi kızarana ve crumble üstü çıtır çıtır olana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra, yanında ılık krema veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yanında Ne Servis Edebilirsiniz?

Bu enfes armutlu böğürtlen crumble'ı, yanında ılık vanilyalı krema, dondurma veya biraz çırpılmış krema ile servis edebilirsiniz. Kıtır crumble ve yumuşacık meyve karışımının lezzetini tamamlayacak harika bir ikili oluştururlar. Ayrıca, üzerine bir miktar bal veya akçaağaç şurubu ekleyerek tatlıyı daha da zenginleştirebilirsiniz. Hatta farklı meyvelerle de deneyebilirsiniz, örneğin elma veya erik ile de harika bir tat elde edebilirsiniz.